Taiteen perusopetus
Taiteen perusopetus perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta (633/1998) sekä sitä täydentävään asetukseen (813/1998). Taiteen perusopetus on ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää opetusta. Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävänä on luoda perustaa emotionaaliselle, esteelliselle ja eettiselle kasvulle sekä antaa edellytyksiä elinikäiseen taiteiden harrastamiseen. Opetuksen tehtävänä on myös kehittää ja säilyttää kansallista kulttuuria sekä tukea opiskelijan kykyä arvostaa eri kulttuureja ja toimia monikulttuurisessa yhteiskunnassa.
Musiikki
Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä hyvän musiikkisuhteen syntymiselle ja kannustaa opiskelijoita musiikin elämänikäiseen harrastamiseen. Opiskelijaa ohjataan keskittyneeseen, määrätietoiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn sekä rakentavaan toimintaan yksilönä ja ryhmän jäsenenä. Samalla halutaan edistää aikuisiän musiikin harrastamisen tunnustamista ja tarjota omaehtoisia valmiuksia itsensä kehittämiseen tavoitteellisesti.
Huomiota kiinnitetään myös työelämän valmiuksien edistämiseen mm. työelämän tueksi, työkyvyn ylläpitämiseksi, työnsaannin helpottamiseksi ja muiden opintojen täydennykseksi.
Opetuksessa käytetään monipuolisia työtapoja, jotka tukevat opiskelijan oppimista ja edistävät musiikin eri alueiden ja aihepiirien integroitumista toisiinsa.
Opiskelijoita ohjataan omaan harjoitteluun ja itsenäiseen työskentelyyn sekä oman oppimisensa arviointiin. Opiskelijoita kannustetaan yhteismusisointiin sekä osallistumaan erilaisiin esiintymistilaisuuksiin. Opiskelijoita rohkaistaan osallistumaan aktiivisesti kulttuurielämään niin musiikin tuottajana kuin kuulijanakin.
Samalla kiinnitetään huomiota musiikin eheyttävään ja terveyttä edistävään vaikutukseen, mikä luo ja ylläpitää väestön hyvinvointia.
Taiteen perusopetuksen musiikin yleisen oppimäärän laajuus on 500 tuntia. Opetus koostuu sekä yksilö-, pari- että ryhmäopetuksesta. Laulu- ja instrumenttiopetus järjestetään yksilö- tai pariopetuksena. Opetustunnin pituus yksilöopetuksessa on 30 min. ja pariopetuksessa 45 min. Opetusta annetaan 27 kertaa lukuvuoden aikana.
Taiteen perusopetuksen musiikin yleisen oppimäärän opetusta annetaan lv 2013–2014 lapsille, nuorille ja aikuisille seuraavissa instrumenteissa: laulu, piano, kitara, sähkökitara ja basso.
Lukuvuosimaksu on 220 €.
Opintoihin haetaan vapaamuotoisella hakemuksella ilmoittautumisjärjestyksessä.
Teatteri-ilmaisu
Esittävien taiteiden teatteritaiteen suuntautumisvaihtoehdon tavoitteena on vahvistaa opiskelijan luovuutta, ajattelutaitojen kehittymistä, emotionaalista ja esteettistä kasvua sekä kykyä pitkäjänteiseen tavoitteelliseen työskentelyyn. Opetuksessa vahvistetaan opiskelijan myönteisen minäkuvan ja itsetunnon kehittymistä.
Opetuksen tavoitteena on luoda olosuhteet, joissa opiskelija voi kehittää omaa ilmaisuaan,
taitojaan ja tietojaan. Opetuksessa syvennetään teatteritaiteen ymmärrystä sekä kykyä kokea iloa omasta ja muiden työskentelystä ja esityksistä. Tavoitteena on, että opiskelijalle syntyy hyvä suhde teatteritaiteeseen. Opiskelijat tutustuvat taiteenalan historiaan ja sen nykymuotoihin ja saavat mahdollisuuden luoda uutta. Tavoitteena on, että oppilaiden tietoisuus teatteritaiteen kansainvälisyydestä lisääntyy. Opetuksessa otetaan huomioon kulttuurinen moniarvoisuus. Teatteritaiteelle on ominaista monitaiteellisuus ja vuorovaikutus muiden taiteenalojen kanssa.
Opintokokonaisuuksien aikana opiskelija tutustuu teatteritaiteen perusteisiin ja teatterin eri muotoihin. Opetuksessa painotetaan vuorovaikutustaitojen harjoittamista ja osallistumista teatterinomaiseen ryhmässä tapahtuvaan toimintaan. Teatteri- ja roolileikkien avulla vahvistetaan opiskelija ilmaisu- ja havaintokyvyn kehittymistä. Opetuksessa tuetaan opiskelijan henkilökohtaisen taiteellisen näkemyksen kehittymistä.
Opiskelija tutustuu teatterin osa-alueisiin: näyttelijäntyöhön, dramaturgiaan, ohjaajantyöhön,
puvustukseen ja maskeeraukseen, lavastukseen sekä valo- ja äänisuunnitteluun. Opiskelija saa monipuolisia kokemuksia esitysten valmistamisprosesseista ja esiintymisestä. Opintojen aikana valmistetaan pienimuotoinen esitys. Opiskelija opastetaan keskustelemaan teatteritaiteen käsittein omasta ja muiden työskentelystä sekä arvioimaan sitä. Opintojen aikana tutustutaan teatteriin ja sen toimintaan sekä mahdollisuuksien mukaan vieraillaan teatteriesityksissä.